Categories
Kuntavaalit 2017 Maahanmuuttopolitiikka Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Oliko afgaanipakolaisten palauttaminen oikein?

Eilen ja tänään on somessa käyty paljon keskustelua eilisistä käännytyksistä Afganistaniin. Tunteet ovat käyneet kuumina, ja paljon vääntöä on käyty siitä, kenen faktat olivat oikein. Tärkeintä olisi kuitenkin keskustella siitä, ovatko karkotukset Afganistaniin ylipäänsä oikein, ja millä perusteella näin olisi.

Olen siitä onnekas, ettei ole tarvinnut koskaan itse sotia, mutta tuttavapiirissä on monta sotilasta ja diplomaattia, jotka ovat toimineet myös Afganistan-operaatiossa pitkiä aikoja kovissa tehtävissä eri puolilla maata. Kysyin, millainen kuva näillä henkilöillä on maan turvallisuustilanteesta sinne palaavan afgaanin näkökulmasta.

Vastaus oli nopea: terroristi-iskut hallinnon ja armeijan rakennuksia kohtaan ovat Kabulissa päivittäisiä, ja murhayritysten kohteena ovat niin ulkomaiset avustustyöntekijät kuin paikalliset hallinnon työntekijät. Yhdysvaltain lähetystö ei salli työntekijöidensä liikkumista missään lähetystön ulkopuolella.

Mutta onko Kabul juuri palautetuille afgaaneille turvallinen, suhteessa muihin maassa jo asuviin? Emme julkisen keskustelun perusteella tiedä tätä varmasti.

Monet pakenevat kotialueiltaan, koska he ovat kokeneet uhkaa siellä – mahdollisesti jäätyään kiinni työskentelystä Afganistanin hallinnon tai ulkomaalaisten sotilaiden kanssa. Kabul saattaa olla joillekin heistä ensimmäinen tai väliaikainen turvapaikka, mutta myös sillä alueella toimii kapinallisjoukkoja jotka saattavat löytää alueelle paenneet käsiinsä ja jatkaa uhkailua. Jos palautetuissa on kyse tällaisista, jo kapinallisten jo kertaalleen Kabulista löytämistä nk. maan sisäisistä pakolaisista, palauttaminen voi olla heille käytännössä kuolemantuomio.

Pakolaisissa voi olla myös henkilöitä, joilla ei ole välitöntä uhkaa – sellaisia, jotka voivat teoriassa olla turvassa, ja teoriassa löytää piilopaikan pääkaupungissa jatkuvalta väkivallalta. Tässä kuitenkin soisi käytettävän ripaus maalaisjärkeä: Jos joku on päättänyt lähteä kaikista jumalan hylkäämistä paikoista juuri Suomeen, lienee turvallista olettaa, että hän on kokenut ihan todellista uhkaa. Tällaiselle ihmiselle Kabul ei ole kertakaikkiaan ole turvallinen paikka.

Kuten sanoin, emme tiedä julkisuuden perusteella kaikkea. Tiedämme kuitenkin, että Kabul on juuri nyt yksi maailman vaarallisimmista paikoista riippumatta siitä, onko kyse paikallisista vai länsimaalaisista standardeista.

Haluaisin kansalaisena luottaa viranomaisiimme, mutta en valitettavasti ole varma, voinko tässä poliittisessa ilmapiirissä luottaa siihen, että Migrin harkinta tässä tapauksessa kestäisi päivänvaloa. Toivonkin todella, että hallitus ottaa, jos ei muuten, niin kokoomuksen johdolla tämän asiasta käydyn keskustelun vakavasti, selvityttää tapahtuneen huolellisesti, ja korjaa havaitsemansa puutteet – kuten Migrin resursoinnin – välittömästi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.