Categories
kaupunginvaltuusto

Tartuntaketjut poikki päiväkodeissa

Kysyin tänään kaupunginvaltuuston kyselytunnilla tartuntaketjujen katkaisemisesta erityisesti päiväkodeissa. Helsingissä on sattunut tapauksia, jossa tartunnasta on ollut tieto päiväkodissa jo vähintään 1-2 vuorokautta ennen kuin koteja on tiedotettu.

Virusmuunnokset leviävät herkästi. Taudin torjunnan kannalta on välttämätöntä, että tartuntaketjut katkaistaan välittömästi. Päiväkodin johdolla pitäisi olla tietosuojaa vaarantamatta mahdollisuus informoida päiväkotiryhmän vanhempia heti, kun saatuaan tiedon tartunnasta.

Nykyiseen käytäntöön sisältyvä pallottelu päiväkodin ja epidemiologisen yksikön välillä on liian byrokraattista ja hidasta. Ymmärtääkseni esimerkiksi Tampereella suositus vapaaehtoisesta karanteenista meneekin koteihin heti, kun tieto altistumisesta ryhmässä on saatu.

Kysyin, voisiko esimerkiksi tätä nopeampaa toimintamallia soveltaa myös Helsingissä, erityisesti kun tiedämme, että epidemiologinen yksikön tartunnanjäljitys on nyt pahasti ruuhkautunut?

Apulaispormestari Vesikansan mukaan ilmeisesti erinäköistä pohdintaa on ollut tämän suhteen, mutta kuulostaa siltä, että kynnys vapaaehtoiseen karanteeniin pyytämiseen on Helsingissä hyvin korkealla esimerkiksi siksi, että vapaaehtoiseen karanteeniin siirtyminen ei oikeuta vaikkapa korvauksiin samalla tavoin kuin tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni.

En ole ihan tyytyväinen vastaukseen – ajattelisin että esim. korvaukset pitäisi voida järjestää sitten vaikka kaupungin toimesta työnantajana, eikä altistumisiin pitäisi tällaisen takia suhtautua kevyesti. Onnekasta on, että jatkotartuntojen määrä päiväkodeissa on ilmeisesti ollut suhteellisen pieni.

Jälkikirjoitus: Käytäntöä tarkennettiinkin pian kysymykseni jälkeen, ks. YLE:n juttu: https://yle.fi/uutiset/3-11818629

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.