Categories
Blogi

Onko Arkadianmäki remontin tarpeessa?

Aiemmin Osmo Soininvaara ja tänään myös Lasse Männistö ovat kertoneet poisjääntinsä yhdeksi syyksi, että polittinen järjestelmämme ei toimi hyvin. Joku voisi jo ajatella, ettei politiikkaan tavoittelu kannata. Minusta asia on juuri päinvastoin.

Lasse Männistö kertoo tämän päivän Hesarissa, ettei lähde ehdolle vaaleihin. Minusta niin Lassen kuin esim. aiempi Osmo Soininvaaran ulostulo ovat molemmat osoituksia ja tärkeitä keskustelunavauksia siitä, että poliittisessa järjestelmässämme todella on korjaamisen varaa.

Joku voisi ajatella näistä lausunnoista, ettei politiikkaan tavoittelu ole vaivan väärtiä. Minusta asia on juuri päinvastoin: jos kaikki olisi hyvin ja valmista, pyrkisin todennäköisesti tekemään jotain muuta. Oma motivaationi lähteä ehdolle kumpuaa juuri siitä, että pääsen tekemään työtä myös tämän järjestelmän parantamiseksi. Tämä voi olla mielestäsi naiivi ajatus – eihän kukaan voi yksin muuttaa mitään systeemiä. Ei voikaan, muttei se tarkoita, etteikö jostain täytyisi silti aloittaa.

On ollut mielenkiintoista seurata Yhdysvalloissa aika läheltä, miten totaalisen rikki poliittinen järjestelmä voi olla. Osasyy rikkoutumiseen on tietysti järjestelmässä ja sen säännöissä itsessään. Isoin syy on kuitenkin siinä, ettei puolueista enää tunnu löytyvän suuruutta tehdä yhteistyötä yli lyhyen aikavälin etujen maksimoinnin.

Jos Suomen politiikka ajautuu samanlaiseen pattitilanteeseen, olemme tuhoon tuomittuja. Meidän pitäisi pystyä, ja me pystymmekin parempaan. Nykyinen hallitus on saanut paljon kritiikkiä siitä, että se tekee vääränlaista politiikkaa tai on toimintakyvytön. Vaikka kritiikki ei ole mennyt kokonaan hutiin, pitää muistaa myös kolikon toinen puoli: vaikeasta tilanteesta huolimatta on myös pystytty tekemään yhteistyössä ja yksimielisesti monia isoja päätöksiä. Samaan aikaan Atlantin takana republikaanit ovat alkaneet taas uhkailla “government shutdownilla” ja presidentti on tehnyt omin päin aivan uudenlaisen perustuslakitulkinnan. Asiat ovat niin kovin suhteellisia.

Uskon vakaasti siihen, että Suomen tilanteeseen on mahdollista vaikuttaa. Olen ehdolla eduskuntaan, jotta pääsen laittamaan parhaat voimani ja ymmärrykseni likoon Suomen kurssin korjaamiseksi. Samalla toivon omalta osin pystyväni puhaltamaan Arkadianmäelle uutta henkeä tehdä politiikkaa tavalla, joka luo luottamusta huomiseen – niin kansalaisille kuin kansanedustajille. Laita meili tai liity mukaan tiimiin, jos haluat olla mukana tässä liikkeessä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.