Categories
kaupunginvaltuusto

Periaatepäätös keskustasatamien tulevaisuudesta

Huomenna #helvaltuusto listalla yksi kauden isoimmista päätöksistä: periaatepäätös satamatoimintojen uudelleenjärjestelystä, eli Eteläsataman “vapauttaminen” ja satamaliikennetunneli Jätkäsaaren ja Länsiväylän välille. Koko kausi on tätä asiaa työstetty, nyt on päätösten aika!

Nyt tasapainotellaan isojen asioiden välillä: sujuvan laivamatkustamisen ja rahdin positiiviset vaikutukset Helsingille ovat yli 4mrd euroa. Toisaalta keskustan rantojen käyttö osin rajoittuu. Nyt käsillä hyvässä yhteistyössä kaupunkiympäristötoimialan kanssa valmisteltu paketti, jolla ratkaistaan moni asia.

Koko valtuustokauden on tarjottu erilaisia ratkaisuja #Jätkäsaari liikennepulmaan. Keskustatunneli ja Länsilinkin ramppi torpattiin, Vuosaareen sataman siirto ei ole realismia. Satamatunneli on hyvä ratkaisu, jonka kustannukset kattaa satamaan liittyvä liiketoiminta.

Sataman “siirtämisen” Vuosaareen estävät mm. miljardiluokan kustannukset, taloudelliset menetykset (liikenteen vähenemä), sekä se, että saaristoympäristö tuskin kestää näin isoa laajentumista. Hyötyjä Itä-Helsingille saadaan ilmankin siirtoa, kun rahtitoiminta Vuosaaressa tehostuu ja kasvaa.

Tunnelin tilalle tarjottaneen huomenna myös hintaohjausta tai lisää selvityksiä ilman ratkaisuja. Ennusteet liikenteen kehityksestä – Länsisatamassa +40-50% – kertovat, ettei jo käytössä oleva hintaohjaus riitä työkaluksi, ellei samalla tuhota myös osa koko laivaliikenteestä.

Lopuksi kustannusarvioista. Kyseessä on vasta periaatepäätös, jossa on vielä paljonkin epävarmaa, esim. paljonko hyötyjä syntyy, mikä hinta alueista saadaan, maanrakennuskustannukset, tunnelin kustannus. Tulos on kuitenkin varmasti kaupungin kokonaisedulle positiivinen.

Olennaista nyt on tahtotila, ja miten siitä seuraavat käytännön asiat lähdetään ratkaisemaan. Jos Eteläsatamasta liikenne halutaan pois, täytyy päättää minne se menee ja miten seuraukset ratkaistaan. Seuraavaksi alkaisi siis tarkempi suunnittelu ja esim. Eteläsatama-kilpailu.

Periaatepäätös on rakennettu huolella, ja käytännössä vain pohjaesitys on elinkelpoinen. Jos yksi olennainen osa muuttuu, katoaa pohja muiltakin osilta, jolloin koko suunnitelma lykkääntyy taas vuosilla. Toivon mukaan siis valtuusto tekee huomenna viisaita ratkaisuja! 💪💪

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.