Categories
kuntavaalit 2021

Miksi Matti: talous, ilmasto, arvot

Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on tänään sunnuntaina. Kiitos jo nyt kaikesta tuesta, viesteistä, kysymyksistä ja tsempeistä! Tässä vielä kolme syytä, joiden takia toivon luottamustasi näissä vaaleissa.

Fiksu taloudenpito

Helsinki tekee paljon hyvää ja voi taloudellisesti toistaiseksi hyvin. Tämä ei ole itsestäänselvyys: investointikohteiden huolellinen valinta, vaatimus parantaa palveluiden tuottavuutta joka vuosi, maltillinen veroaste, yritysten toimintaedellytysten vahvistaminen ja julkisen tuotannon kirittäminen yksityisillä ovat kaikki poliittisen päätöksenteon tuloksia. Ensimmäisellä valtuustokaudella on käynyt selväksi, että kokoomuksen rooli Helsingissä on yrittää pitää edes jonkinlaisesta budjettiraamista kiinni, kun muut suuret ryhmät keskittyvät keksimään uusia tapoja menojen kasvattamiseksi.

Tällä kaudella päätimme mm. rakentaa Maria01:sta Euroopan suurimman startup-kampusta, pidimme kiinni 0,5% tuottavuustavoitteesta sekä saimme jopa alennettua veroastetta. Seuraavalla kaudella tunnelma voi olla erilainen, sillä taistelemme todennäköisesti hallituksen sote-uudistuksen aiheuttamia merkittäviä tulonmenetyksiä vastaan – talous tulee siis varmasti pysymään poliittisen väännön kohteena.

Ilmasto ja kestävä kasvu

Kaupunki pystyy tekemään merkittäviä toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi. Ilmastopäätökset ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin yksinkertaisia. 

Ensinnäkin ne vaativat kykyä asettaa pitkä aikaväli lyhyen aikavälin kansansuosion edelle. Tämä näyttää olevan monille oikeistolaisille, joiden äänestäjät ovat keskimääräistä vauraampia ja siten myös enemmän kuluttavia, ajoittain todella vaikeaa. Elintärkeitä ilmastopäätöksiä ei kuitenkaan voida jättää vain vasemmiston tehtäväksi. 

Ilmastopäätökset ovat nimittäin vaativia myös siksi, että niissä täytyy harkita huolellisesti toimien vaikuttavuutta. Osa co2-vähennyksistä on aivan tolkuttoman hintaisia, osa taas voi olla jopa kannattavia (näistä hyviä esimerkkejä Vantaan Energiassa). Valtuustossa mopo keulii herkästi tekemään näkyviä some-tempauksia välittämättä niiden kustannuksista tai saavutettavista hyödyistä. Ilmastopäätökset voivat kyllä hyvin aiheuttaa kustannuksia, mutta jos kustannusvaikuttavuus unohdetaan kokonaan, koko ilmastopolitiikan uskottavuus kärsii, ja silloin kärsii myös ilmastokriisiin vakavasti suhtatutuvien kannatus.

Kestävä kasvu tarkoittaa ilmastopäätösten lisäksi esimeriksi sitä, että rakennamme kaupunkia mahdollisimman kestävästi – rakennamme paljon, jotta pidämme hintojen nousun kurissa, samalla panostamme hyviin liikenneyhteyksiin ja minimoimme vahingon luonnolle.

Sivistys, demokratia, ihmisoikeudet

Kokoomuksen vaalivoitto Helsingissä on näissäkin vaaleissa todennäköinen. Pidän tärkeänä sekä Helsingin että kokoomuksen itsensä kannalta, että ryhmässä on vankkumaton enemmistö oikeusvaltion, sivistyksen ja ihmisarvon kannattajia. Vaadin, että demokratian peruskiviä kunnioitetaan, samoin poliittisia vastustajia, niin kauan kuin kaikki pelaavat yleisesti hyväksytyillä säännöillä. Halventava puhe, nimittely ja häirintä eivät kuulu kokoomuslaiseen politiikkaan. Meidän on tinkimättä puolustettava kaikkien ihmisten oikeutta tavoitella hyvää elämää riippumatta heidän taustastaan tai henkilökohtaisista ominaisuuksistaan.

Emme voi tinkiä arvoistamme, emme lyhytnäköisten poliittisten voittojen tai minkään muunkaan varjolla. Jos myymme arvomme, ei meille jää mitään puolustettavaa. Helsinki on suuri kaupunki ja sen valtuustoryhmien kokoonpanoilla on merkitystä – jos haluat vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Helsingissä tehdään, äänestä henkilöä, jonka arvoihin voit luottaa.

Äänestysintoa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.